tisdag 4 maj 2010

Uppmärksamma detta!!!

Ur Sydsvenskans nätupplaga:

Malmö.
Kvinnan lämnade sin hund i bilen en varm sommardag och var borta drygt två timmar. Nu åtalas hon för djurplågeri.

MALMÖ. Parkeringen var betald från 10.42 till 13.24. Två förbipasserande upptäckte den flämtande hunden vid 11-tiden. De stannade för att observera hunden eftersom solen sken från klarblå himmel och utetemperaturen visade 21 grader. Efter en timme tillkallades polis till parkeringen vid Hansa­compagniet. De krossade en ruta och räddade hunden ur den heta bilen.

Hundar svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de känsliga för värme och överhettning.

Enligt veterinärens expertutlåtande hade hunden med säkerhet avlidit om de förbipasserande inte gripit in. Bilen hade en temperatur på mellan 60 och 80 grader.

Att bilens rutor var öppna en centimeter hjälpte föga. Inte heller att kvinnan hade lämnat en vattenskål. Hundar som drabbas av värmeslag orkar nämligen inte dricka.

Hundens ägare, en 31-årig kvinna, återvände till bilen vid strax före klockan 13. Hon säger till sitt försvar att hon brukar parkera i skuggan, men inte hittade någon skuggig plats den där dagen i juni förra året.


Rätt att krossa rutan
Om en förbipasserande misstänker att en hund eller ett barn riskerar att fara illa av värmen i en bil kan de, med stöd av brottsbalken, slå sönder en bilruta för att få ut barnet eller hunden.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article863557/Varm-bil-blev-en-dodsfalla.html



Förstår inte att människor kan utsätta sin hund (eller sina barn för den delen) för detta plågeri varenda sommar! Hur svårt är det att förstå att man inte lämnar sitt djur i bilen när det är varmare och dessutom i solen? Skulle ni se detta, agera genom att ringa Polisen, 414 14, eller om det är bråttom, slå sönder bilrutan själv.

2 kommentarer:

pernilla sa...

hua mig hur kan man bara göra så mot sitt djur? Så arg man blir, tur att det finns handlingskraftiga förbipasserande!

Anonym sa...

Kan bara hålla med - hur kan man utsätta sina djur eller barn för det? Varje år samma tråkigheter....
Vilken tur att det fanns vettiga männsikor i närheten som agerade på rätt sätt.