lördag 29 oktober 2011

Saxat från gårdagens nättidning!

Ur Skånskan
2011-10-28 11:00:00

MALMÖ. Nystartade Cityveterinären i Malmö rör om i branschen med en uttalad lågprisprofil. Kliniken har väckt debatt, och Sveriges Veterinärförbund misstänker att de tummar på kvaliteten.
– Vi har håller samma kvalitet som andra, försäkrar Morteza Asghary som startat kliniken.

Cityveterinären i Malmö är bara början. Siktet är inställt på en hel lågpriskedja. Morteza Asghary berättar att de redan är på gång med en klinik i centrala Stockholm.
– Jag kan inte avslöja var, men vi räknar med att vara igång inom ett halvår.

Malmökliniken är den första riktiga lågprissatsningen i branschen. Det förklarar också de kritiska invändningarna från förbundet, menar han.
– Det är precis samma reaktioner som när Citykliniken kom i sjukvården.
– Det är absolut för lite konkurrens i vår bransch, det behövs ett nytänkande.
Hans affärsidé var att starta en smådjursklinik nära människor, inne i stan.
– Vi ser också att det är mycket människor utan bil, både yngre och äldre, som kommer hit.

Men fram för allt är priserna pressade. De ligger cirka 20-25 procent lägre än andra kliniker. Och han säljer veterinärfoder tio procent billigare.
Kliniken är inrymd i en gammal möbelbutik på Östra Förstadsgatan. Lokalerna är helrenoverade till en ljus och lite spartansk miljö.
Bakom receptionen finns ett par mottagningsrum, ett operationsrum och ett röntgenrum. Alltsammans ryms på 150 kvadratmeter.
Fyra personer tar hand om djuren. Två veterinärer, och så Morteza Asghary och hans sambo Malin Rasmusson som båda går sista året på veterinärutbildningen i Köpenhamn.

Morteza Asghary berättar att han hoppades att kliniken åtminstone skulle gå runt. Men det har gått bättre än så, Cityveterinären har fått en flygande start.
– På de fyra-fem månader vi varit igång har vi fått 1200-1300 patienter. Han värjer sig för påståenden om oschyst prisdumpning.
– Vi har samma utrustning, röntgen exempelvis, som andra. Och vi använder precis samma analyslabb i Tyskland som andra.
– Dessutom ligger vi över de löner veterinärförbundet rekommenderar. Och vi håller högre kvalitet, vi har fler personal per djur i operationsrummet.

Men hur kan ni då vara så mycket billigare?
– Vi har dragit ned på lokalkostnaden, renoverat till ett lägre pris. Och vi har ingen dyr administration.Han pekar också på ett högre flöde, och att man exempelvis kan göra fler saker när en hund är nedsövd för kloklippning.– Kanske hunden har öronproblem. Spolar man öronen samtidigt blir det en extra intäkt.

Ja, det kanske inte är så dumt med lite konkurrens bland våra veterinärkliniker i landet? Vi betalar ju allt mer för undersökningar, prover och behandling av våra husdjur. Har någon av er kanske erfarenhet av Cityveterinären? Det ska i vilket fall som helst bli intressant att följa dem och deras verksamhet framöver, vi vill ju ha bra vård till våra hundar och är det lite billigare tänker inte jag klaga iallafall... (Betalade 1300 kronor igår på Apoteket för Pelles medicin, och sen har kassörskan mage att försöka prångla på mig deras smink för de har ju 20% rabatt.)

4 kommentarer:

briardkimba sa...

Lågprisgaranti? Känns fel men varför inte? Efterson de är nyutbildade så hade man kanske inte gått ditt om man har något speciefikt besvär men vaccination o såna lättare hade man nog vågat.

Ingrid sa...

Ja läste detta osså!Tycker att det e bra att det blir lite pressning priserna! Bara det inte blir på bekostnad av våra älsklingar så klart!

Hobbe&Smilla sa...

Pelle behöver väl inte smink??

Annsofi sa...

jag minns från min tid som djursjukvårdare många djurägare som hade det knapert ställt. Så det här är nog ett välkommet alternativ. Gissar att mer avancerade saker fortfarande överlåts till de större djursjukhusen. Själv höll jag på att smälla av den gången jag som fattig student skulle betala 990 kr för 2 kilo specialfoder. Där hade 10% rabatt varit välkommet...