tisdag 6 april 2010

Ur dagens nätbilaga från Sydsvenskan!

Vilken trevlig artikel jag hittade idag på sydsvenskans hemsida! Bilden är också helt underbar, fram med fler "udda" raser i lydnadstävlingarna!!!
En mops som blivit lydnadschampion, I love it!


Hunden på bilden är en mops vid namn Peggy, som blev lydnadschampion 1997.
Arkiv: Rolf Olsson


Hund gör dig sund
Av Annette Fröstberg/TT
Publicerad 5 april 2010 19.23 Uppdaterad 5 april 2010 19.29 1 +

Nu är det bevisat – hunden gör medicinska underverk för sin ägare. Forskning visar att veterinärens råd för hunden sänker både vikt och kolesterolvärde hos husse och matte.

STOCKHOLM. Ett forskarlag från universitet i USA, Storbritannien och Australien har i olika studier belagt hundens påverkan på människans hälsa.

Umgänget med den fyrfota vännen ger långvariga positiva mätbara effekter, och veterinärens motionsråd för hunden funkar lika bra på ägaren.

I USA jämfördes hälsoeffekter mellan en grupp som fick följa veterinärens motionsråd för hundar med en grupp som fick traditionell vård för övervikt och höga kolesterolvärden. Redan efter tre månader sågs anmärkningsvärda förbättringar i kolesterolvärdena i den första gruppen, där både hund och ägare också minskat i vikt.
– Vi har under lång tid sett att sällskapsdjur förbättrar hälsan och detta bekräftar vår övertygelse, säger Klas Nilsson på Manimalis, en svensk ideell organisation med syfte att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter på enskilda människor och samhället.

I det amerikanska forskarprogrammet "Walk a Hound, Loose a pound", eller på svenska "Rasta Fido, tappa kilo", mättes motionsvanor. Deltagarna fick komma och promenera hundar i ett hundstall, och efter det fick många av deltagarna åtskilligt mer regelbundna motionsvanor.

Hundarna hade helt enkelt gett motivation till regelbundenhet.

Just det regelbundna är viktigt i kampen mot övervikt och bekräftas i en studie gjord i Australien. Där såg forskarna att motionsvanorna också påverkas kraftigt när hunden inte finns i familjen mer. Effekten då översteg till och med de positiva effekter som kom av att skaffa hund. Hundägare som förlorade sin vän minskade promenaderna med i genomsnitt 44 minuter per vecka.

I den brittiska studien mättes hur ett 2,5 kilometer långt aktivitetsstråk för hunden påverkade ägarna. 60 procent uppgav sig ha blivit mer aktiva efter ett halvår, och 69 procent upplevde sig också ha blivit mer sociala mot andra hundägare.

1 kommentar:

Pamela sa...

Härligt m en mops som champion! Så himla kul! När man läser sånt så blir (iaf jag) sugen att skaffa en udda ras o tävla med! haha. En Irländsk varghund!!!! :D