tisdag 8 juli 2008

Komplikationer...



Det kom endast en valp på naturlig väg... Mamma och Isa med valp åkte först in till Malmö Djursjukhus, där de försökte "kalka" upp Isa först (tikarna förlorar mycket kalk under värkarbetet) men när detta sedan inte hjälpte fanns bara en sak att göra, akut kejsarsnitt. Detta kunda man inte göra i Malmö, då man var ont om rätt personal till det.

På motorvägen och in till Lund, till Lundabygdens djursjukhus (ligger vid Gastelyckan). In med Isa till operation, och Peter, mamma och jag satt och väntade. Tiden gick och vi insåg att hoppet om fler överlevande valpar nog var förlorat.

Plötsligt svängs dörren upp och sköterskan kommer ut rusandes med 5 valpar, som de plockat ut via kejsarsnittet. Vi fick varsin valp att "arbeta" på, dvs försöka få ut vätska ur lungorna och få upp värmen, där Peter visade sig ha magiska händer. Vi lyckades få igång 3 av valparna efter en tid som kändes som en evighet (tyckte jag iallafall), de andra 2 gick tyvärr förlorade.

Isa syddes ihop och fick ligga på uppvaknande en liten stund, sedan fick de 4 valparna komma till för att dia råmjölk som är viktig för dem.


Bilderna är från idag, och valparna ser redan mycket starkare ut än vad de gjorde i natt. Isa ser också hon mycket bättre ut. Sådant här händer ibland, och man är bara tacksam över att det gick väl ändå.

Nu hoppas jag bara att mamma får sova lite, tror att hon har varit vaken sedan i fredags...

1 kommentar:

Malin sa...

Grattis till valparna