måndag 28 september 2009

Svar på frågor!

Fick lite roliga frågor igår på valpträffen! Dumlans matte är ju utbildad IMMI-instruktör =), och kom med intressanta frågor om testning av hundar.

L-test hade jag inte hört talas om tidigare, men det visar sig vara ett test som Polisen gör på sin sina tilltänkta tjänstehundar. Mot avgift görs även testet på hundar som ska användas av vaktbolagen. Testet är utformat att man testar individen, och (vad jag förstod) man har inga direkta moment man följer utan man bygger på svårighetsgraden utefter hundens agerande. Man testar inte "civila" hundar.

Vad som är mer vanligt är att man MH-testar sin hund. MH står för Mentalbeskrivning Hund. Vill man tävla med sin hund i bruksgrenarna, måste man ha MHtestat sin hund. I MH´t utsätts hunden för olika moment där man ser hur hunden reagerar och löser situationen.
Hunden måste vara minst 12 månader gammal, frisk och ID märkt. Har man en tik, får denna inte löpa under testet. Ni kan läsa mer om testet på Svenska Brukshunds klubbens hemsida.

Klubbkompisen Sarah har lagt ut en film när hon MH-testar sin Malle Qvicka om ni vill se hur det går till! http://sarahlinas.wordpress.com/2009/05/24/mh-filmer/

Jag tycker att det är väl värt att MH-testa sin hund även om man inte tänker tävla, för det är ju intressant att få reda på hur ens hund reagerar i olika situationer!

3 kommentarer:

Karin L sa...

Ööööhhhh, det där med att vara frisk får du nog förklara lite närmare. Eftersom hunden får lov att ha ärftliga sjukdomar som hd/ad, pra och liknande, och ändå få genomföra testet och tävla i bruksgrenarna.

Unknown sa...

Ja, du Karin! Har skrivit direkt av SBK´s hemsida, så man får väl kontakta dem för närmare förklaring! Men visst är det "luddigt"...

Pamela sa...

Så snällt :) Jag kommer säkerligen bli en Waterflyare så småningom! :D Peller charmar en mer o mer! (om det nu e möjligt) :D