torsdag 11 december 2008

Ur SvD´s nätupplaga


Hundar kräver rättvisa
Publicerad: 9 december 2008, 16.04. Senast ändrad: 10 december 2008, 12.50
Vacker tass? Gärna, så länge jag får samma belöning som hunden bredvid.Precis som människor har hundar ett sinne för rättvisa, enligt en österrikisk studie.

I experimentet ingick 29 hundar som alla kunde göra tricket "vacker tass", det vill säga på kommando sträcka fram tassen i utbyte mot en belöning. Hundarna placerades i par framför en forskare och en skål med korvbitar och bröd.


Så länge båda hundarna belönades för sina trick fortsatte de tålmodigt. Men så fort en av hundarna inte fick en gåva för besväret, samtidigt som grannhunden belönades slutade den tvärt att visa upp sig.


– Hundar reagerar mot orättvisa. För att undvika stress bör vi behandla dem rättvist, säger Friederike Range vid universitetet i Wien där experimentet gjordes.
Range säger till AP att hon inte är förvånad över hundarnas känsla för rättvisa. Hundar är närbesläktade med vargar – sociala djur som är vana vid att arbeta tillsammans.
Vad som däremot förvånade Range var att hundarna inte verkade särskilt kräsna. Som muta var mörkt bröd lika effektivt som korv.
Forskarna tror att själva belöningen är så viktig att hundarna inte bryr sig särskilt mycket om vad det är.


Vad drar ni för slutsatser av detta då? Vi som tränar ihop måste alltså belöna våra hundar likadant så att inte de andras hundar blir ledsna och lägger ner, men att vi har godaste korven spelar mindre roll? Vet inte om Pelle håller med om det...

1 kommentar:

Jenny sa...

Haha...ja det var ju en kul studie. Zorros skällande kanske är uttryck för att det är orättvist att Pelle får träna och han bara titta på. Att han precis själv fått stå i centrum är redan glömt... hehe!

Skönt med ny bil va? : )

Ha det fint!/Jenny